Langer werken? Kan alleen met een gezonde leefstijl

Weet u het nog? Tien porties groente of fruit per dag, meer beweging, minder suiker. U leeft er langer door en u kunt dan ook langer doorwerken. Zelfs in wereldkampioen consumptie de Verenigde Staten is die boodschap aan het doordringen. Paul Ebeling van Live Trading News komt met wat opmerkelijke aanvullingen op de tips voor een gezonde leefstijl die u al langer kent.

Zelfs de notoir-ongezond levende Amerikaan weet nu dat hij 75 tot 85 jaar zal worden. Gemiddeld, dus de werkelijke leeftijd kan best veel hoger uitpakken. Minder goed nieuws is dat vrijwel niemand die leeftijd zal halen zonder tenminste een chronische aandoening of ziekte. En dat kost geld, niet alleen in de VS maar ook hier door eigen bijdragen en eigen risico’s. Een gezondere leefstijl kan u dus veel geld besparen.

Acht tips voor gezonder en langer leven en werken

Ebeling citeert acht tips van ene “Dr. Roizen”, die zeker nuttig zijn voor de wat uitbundiger levende Amerikaan. Maar een wat bescheidener Europeaan kan er wellicht ook wat aan hebben.

1. Goede gewoonten aanleren.

Ons lichaam staat van nature in de overlevings-stand. We zijn geprogrammeerd om voedsel, geld en andere spullen te verzamelen voor de slechte tijden die onvermijdelijk eens zullen komen. Daar word je dik van, want die slechte tijden komen maar niet. Beter is dus om goede, gezonde gewoonten aan te leren. Zoals elke dag hetzelfde stuk groente en fruit eten. Dat is niet saai, maar gemakkelijker om niet te vergeten. Het wordt een gewoonte, inderdaad. Een goede. Uw lichaam gaat erom vragen. De volgende stap is permanent kiezen voor het mediterrane dieet, met veel gezonde vetten, proteïne, groenten en fruit en natuurlijke granen. Zoek ook vaste plaatsen en tijden uit waarop u loopt of fietst, zoals de trap naar de uitgang van het bedrijf.

2. Meet uw leefstijl.

Een typisch Amerikaanse tip. Ga niet alleen regelmatig naar de dokter om hartslag, bloeddruk en longfunctie op te laten meten. Beter is om te letten op meer gezondheidsindicatoren, zoals uithoudingsvermogen, stress, gewicht en buikomvang. Vooral dat laatste is een belangrijke indicator van overgewicht. Vuistregel: de buikomvang (te meten op de navel) moet minder dan de helft zijn van uw lichaamslengte. Pak een meetlint, kortom. En pak dan uw joggingschoenen, of de fiets.

3. Denk aan uw financiële gezondheid.

Voldoende geld op uw bankrekening alleen is niet genoeg om gezond te blijven leven. Er moet ook regelmatig wat blijven binnenkomen, zodat u steeds een gedeelte kunt reserveren voor pensioen en medische kosten. Dr. Roizen vindt deze drie kengetallen belangrijk: inkomsten versus uitgaven, uw schulden en uw bezittingen.

4. Prioriteer, of: durf te kiezen.

U kunt niet alles volmaakt doen. Dat geldt ook voor uw leefstijl. Bepaal dus wat voor u het belangrijkste is: genoeg verdienen om er zelf redelijk goed van te leven, zo lang mogelijk zo gezond mogelijk leven, genoeg spaargeld achter de hand houden om te blijven leven zoals u dat graag doet, in staat zijn om uw vrienden en familie te ondersteunen of maatschappelijk betrokken blijven. Kies (hoogstens) drie van deze vijf persoonlijke doelen als uw prioriteiten.

5. Leef doelbewust.

Probeer om bewust toe te werken (en te leven) naar uw persoonlijke prioriteiten. Hou bij hoe het met u gaat, zowel fysiek als mentaal als financieel. Elimineer zo veel mogelijk wat toewerken naar uw prioriteiten verstoort.

6. Ont-stressen.

Volgens Dr. Roizen kunt u echt doodgaan aan teveel stress. Maar te weinig stress in uw leven is ook weer niet gezond. Wie bewust leeft, werkt beheerst aan zijn persoonlijke doelen en prioriteiten. Dat geeft een tevreden gevoel, en werkt op zichzelf al ontspannend.

7. Zoek hulp van deskundigen.

Bouw aan een netwerk(je) van experts die u kunnen helpen bij het realiseren van uw persoonlijke doelen, zowel op fysiek als financieel en mentaal gebied. Zoek de mensen waarop u kunt terugvallen, ook zonder dat het u direct geld kost.

8. Stoppen met slechte gewoonten.

Beter leven kan altijd. Zeg dus nimmer meer dat u te oud bent om nog iets te veranderen aan uw leefstijl. Het kan wel, mits u voldoende doorzettingsvermogen ontwikkelt. Sta even stil bij elke verbetering ten goede, of schrijf het op in uw agenda. Dat geeft energie voor de volgende verbetering.


Bron: http://overduurzameinzetbaarhe...