Zit u lekker?!

We dachten dat het zeven uur was. Dat u per dag zittend doorbracht. Volgens de jongste metingen van het RIVM is het nog erger: 8,7 uur per dag gemiddeld. Kantoormensen zitten nog meer: bijna 12 uur per dag, waarvan 6,3 uur op kantoor. Achter het buro, aan de vergadertafel. Het is niet goed, dat weten we wel. Maar wat doe je eraan?

Wie teveel zit, wordt vanzelf dikker. Natuurlijk, want je beweegt te weinig. Spieren verbruiken geen energie, en dan staat het hele lichaam stil. Ook geeft het meer kans op type 2-diabetes en hart- en vaatziekten. Beweeg dus niet een keer, maar vele keren gedurende de hele werkdag. Minstens eenmaal per uur moet u even opstaan en bewegen. Niet lang, maar als korte micro-pauzes.

Diabetes en kanker

Wat voorbeelden: Loop naar die collega toe zodra hij vrij is, in plaats van een mail te sturen. Telefoon? Loop even naar een rustiger hoekje, dat is voor de collega’s ook aangenamer. Gebruik een kleine drinkbeker in plaats van een grote, dan moet u vaker lopen om hem te vullen. Stop er ook water in, dat is beter dan koffie of thee. En neem altijd de trap, zeker als u naar beneden moet. Het scheelt – onder andere- de helft kans op diabetes type 2, nu en straks. Dat geldt ook bepaalde typen kanker. En dat alles komt weer omdat de grootste spiergroep in je lichaam, de bovenbeenspieren, niets doen bij stil zitten. Vetten en suikers hopen zich op, omdat ze minder worden afgevoerd.

Meer vaart met staand vergaderen

Behalve deze – inmiddels bekendere- tips zijn er nog honderden andere kleine manieren om elk uur minstens even in beweging te zijn. Door staand te vergaderen bewegen we niet alleen meer maar houden we ook de vaart erin. Beslissingen worden sneller genomen en je laat meer non-verbale communicatie zien door de actieve houding die je aanneemt. Mensen die staand vergaderen zijn meestal enthousiaster over hun werk en minder geneigd om hun ideeën voor zichzelf te houden. Informatie delen gaat makkelijker als je staat. Zittend aan een tafel zijn mensen van nature meer geneigd om een soort domein voor zichzelf te reserveren (meestal begrensd door armbewegingen).

Ergo-meubels

Wie het drastischer wil aanpakken met de beweging kan investeren in zit-stabureaus, bureaufietsen en/of ergonomische balstoelen. Dat zijn een soort wiebelkrukken waar je tegenaan leunt. En de bureaufiets is een soort hometrainer achter het bureau. Zo kan je fietsen terwijl je tikt. (Het vraagt enige oefening, weet de scribent dezes). Dat geldt voor meer ergonomisch meubilair: het is meestal even wennen en het vraagt wat oefenen, maar dan beginnen de voordelen op te vallen.

Kleine dingen doen het ook

Nog wat bewegingstips die hun nut inmiddels hebben bewezen:

  • De lunchpauze is een goede gelegenheid om, samen met collega’s, even de benen te strekken;
  • Door een douche- en/of kleedruimte aan te bieden, maak je het voor werknemers aantrekkelijker om op de fiets naar het werk te komen. Veel werknemers willen wel, maar zien het niet zitten om bezweet achter de computer te gaan zitten. Een combinatie van deze tip en de vorige is een fitnessruimte, zodat werknemers in de lunchpauze of voor/na het werk kunnen sporten;
  • Door flexibele werktijden toe te staan, kunnen werkgevers hun personeel extra aanmoedigen om beweging te integreren in hun werkdag. Het wordt makkelijker om in beweging te komen.