5 Aandachtspunten voor duurzame inzetbaarheid

Het succes van de organisatie hangt nauw samen met de inzetbaarheid van haar medewerkers. Hoe gezonder, fitter en betrokkener de medewerkers, hoe beter het werkt. Maar hoe bereik je dat? Vijf aandachtspunten op een rij, van Nationale-Nederlanden.

Werkgevers, werknemers en verzekeraars hebben er allemaal belang bij dat werknemers zo fit en gezond mogelijk blijven. Nationale-Nederlanden heeft daarom vijf aandachtspunten voor duurzame inzetbaarheid op een rij gezet.

1 Hou het doel in zicht

Is het doel van de inspanningen voldoende duidelijk? Heeft u een doel op de lange of middellange termijn dat aansluit op de missie van uw onderneming? Zorg dat u bijvoorbeeld weet welk effect technologische innovaties als robotisering op de inzetbaarheid van uw werknemers hebben. Door een heldere visie met werknemers te delen, begrijpen zij het belang van duurzame inzetbaarheid beter en de rol die zij daar in spelen.

2 Zorg voor inzicht in uw organisatie

Het verbeteren van de inzetbaarheid van werknemers begint met inzicht in uw organisatie. Op welke gebieden in uw organisatie verdient de inzetbaarheid van werknemers aandacht? Mogelijk vragen technologische veranderingen om nieuwe vaardigheden, of is de juiste balans tussen werk en privé een aandachtspunt.

3 Zet de juiste middelen in

Duurzame inzetbaarheid is belangrijk voor jong én oud. Een goede strategie speelt in op specifieke omstandigheden en wensen van werknemers in de verschillende fasen van hun leven en loopbaan.

4 Kennis van kosten én opbrengsten

Het is goed om vooraf inzicht te hebben in de kosten en opbrengsten van de activiteiten die u inzet. Kwantitatieve resultaten helpen ook bij het overtuigen van management en directie. Een van de mogelijke positieve effecten is een beheersing of verlaging van het verzuim.

5 Werk samen

In steeds meer organisaties dragen HR en werknemers samen bij aan duurzame inzetbaarheid. Zo bieden steeds meer organisaties hun werknemers de mogelijkheid om zich te laten opleiden tot ontwikkelcoach. Zij kunnen collega’s op de werkvloer bijvoorbeeld helpen om te gaan met werkdruk, of met het vroegtijdig signaleren van problemen.

Meer informatie

Wilt u meer lezen over deze vijf aandachtspunten of bent u benieuwd hoe vakgenoten deze hebben toegepast? Alle aandachtspunten, tips en best practices staan in een gratis whitepaper. U kunt de whitepaper downloaden via deze link.

(bron: overduurzameinzetbaarheid.nl)