‘Doorwerken tot je 80ste’

23 maart 2017

In het tumult over wie de grootste zou worden bij de verkiezingen raakte een aantal partijpunten op de achtergrond. Neem bijvoorbeeld de pensioenleeftijd.

De SP en 50+ riepen om het hardst dat de pensioenleeftijd toch echt terug moet naar 65 jaar. En ze roepen het nog steeds.

Op je 65ste met pensioen is een droom die nooit meer verwezenlijkt zal worden. Luister maar naar het betoog van de Britse Lynda Gratton. Zij is Professor Management aan de London School of Economics en ze schreef het boek The 100-year life.

Zij zegt dat meer dan de helft van de kinderen die nu geboren worden in ontwikkelde landen, een levensverwachting hebben van 100 jaar of ouder. En dat heeft nogal wat consequenties.

Als je 100 jaar of ouder wordt en je wilt na je pensioen een inkomen hebben dat de helft bedraagt van wat je nu verdient, dan zul je moeten doorwerken totdat je eind zeventig, begin tachtig bent. Da’s nog eens wat anders dan met pensioen op je 65ste. Heel anders.

Nu beschouwen we ons leven over het algemeen nog in drie stappen: leren – werken – pensioen. Naarmate we langer leven zullen daar meer stappen bijkomen, zoals bijvoorbeeld een sabbatical periode, een tweede studiefase of een compleet nieuwe carrière.

Hoe dat langere leven ook ingevuld gaat worden, vast blijven houden aan die 65 jaar lijkt me onzinnig. Het is toch veel leuker om te gaan fantaseren over alles wat je in die extra tijd kunt doen?

Bron: http://hetnieuwsvandevooruitga...