Scheepsmanagement

Schipper Machinist Beperkt Werkgebied (SMBW)*

Als schipper machinist beperkt werkgebied werk je op een schip dat dienst doet in de offshore, bij de kustwacht, een loodsdienst of havendienst. Dat kan in Nederland, maar ook in het buitenland. Je loopt wacht, houdt je bezig met navigatie en verhelpt eenvoudige technische storingen. Je werkt in onregelmatige diensten en het kan voorkomen dat je continu aan boord van het schip bent.

Inhoud cursus:
De opleiding bereidt je voor op een veelzijdige functie. De opleiding is tevens een uitstekende basis voor de vervolgopleiding Stuurman / werktuigkundige kleine schepen.

Tijdens de opleiding leer je zowel de taken van de stuurman als van de scheepswerktuigkundige. Na het behalen van je diploma krijg je beide vaarbevoegdheden. Tijdens je opleiding laten wij je zoveel mogelijk oefenen in de praktijk. Dit doe je tijdens de vaarweek op ons opleidingsschip en tijdens je stageperiode.

Voordat je daadwerkelijk de zee opgaat, oefen je op verschillende simulatoren zoals de brugsimulator en de machinekamersimulator. Ook breng je een deel van je tijd door in het lassen / bankwerkenlokaal en de machinekamer. Tijdens je opleiding krijg je les in de volgende vakken: Voortstuwing, Hulpsystemen, Machinekamer, Automatisering, Navigatie, Manoeuvreren, Wiskunde, Natuurkunde, Cargo en Control. Om goed te kunnen communiceren met bemanningsleden leer je ook Engels.

Bestemd voor: Iedereen die als Schipper machinist beperkt werkgebied wilt gaan werken

Certificering: Diploma mbo niveau 2

Uitvoerende organisaties: STC-BV, ROC

Aanmelden: via eigen werkgever