Nachtdienst

5 tips om gezond te eten tijdens de nachtdienst

Een slaaptekort resulteert in gedrag dat vergelijkbaar is met een paar glazen alcohol op: je bent slaapdronken. Dat betekent meer fouten en helaas ook meer bedrijfsongevallen tijdens een nacht- of ploegendienst. Veel werknemers in bijvoorbeeld de zorg-, transport-, beveiligings- en waterbouwsector denken eerst aan anderen en pas daarna aan zichzelf. Hierdoor nemen zij onvoldoende rust en eten zij niet gezond tijdens hun nachtdienst. Herken je dit ? Het kan ook anders!


Vitaliteit tijdens de nacht

Een goede nachtrust is essentieel voor een vitaal leven. Een nachtdienst kan dat ernstig verstoren. Is vitaliteit dan alleen weggelegd voor diegenen met een 9-5 baan? Natuurlijk niet! Door gezond te eten tijdens de nachtdienst blijft iedere werknemer vitaal aan het werk.

Hoe kan je gezond eten tijdens de nachtdienst?


Met deze 5 tips kom je veilig & vitaal de nacht door:

  1. Drink koffie met mate. Koffie geeft een korte boost, maar zorgt ervoor dat je later slechter slaapt. Drink geen koffie aan het einde van een dienst. Sla geen maaltijden over.
  2. Regelmatig eten zorgt voor continue energie. Voor een tijdschema en lekkere recepten, lees de brochure Goedenacht, verrassende informatie en bruikbare tips over nachtarbeid.
  3. Neem regelmatig een korte pauze. Gebruik de tijd om een frisse neus te halen voor nieuwe energie of doe een korte ontspanningsoefening.
  4. Zorg dat je gezonde, eiwitrijke producten eet tijdens de nachtdienst voor langdurige energie.
  5. Drink ruim voldoende, zo functioneert je lichaam optimaal. Daarnaast is elke wc bezoek weer een korte pauze met een beetje beweging.

Bron: Ener-joy