Opleidingsbeleid

Kansen benutten

Als je goed om je heen kijkt, zal je zien dat er veel mogelijkheden zijn om je waarde op de arbeidsmarkt te vergroten. De kunst is die kansen te herkennen en met beide handen aan te pakken.

Een kleine kans kan immers grote gevolgen hebben. Zie jij de kansen die voorbij komen? Ben jij zelf bezig met het creëren van kansen?

Enkele tips

1. Bedenk welke kansen voor jou belangrijk zijn

Probeer voor jezelf duidelijk te hebben welke kennis of ervaringen je nog waardevoller zullen maken voor je huidige of toekomstige werkgever. Dan zul je een kans die voorbij komt ook sneller herkennen. Je weet tenslotte al welke kansen voor jou van waarde kunnen zijn.

2. Neem het werk van een zieke collega over

Is er iemand in de organisatie ziek? Misschien kun je wat werkzaamheden overnemen? Dat is niet alleen plezierig voor je werkgever. Het is voor jou een kans om ervaring op te doen en te laten zien dat je wilt leren.

3. Trek interessant werk naar je toe

Natuurlijk, je hebt het al druk genoeg. Maar de inspiratie die je krijgt van nieuwe kennis en ervaring geeft meer dan genoeg energie om dat aan te kunnen. En je werkgever ziet niets liever dan gemotiveerd personeel.

4. Houd je hobbies niet voor jezelf

Weet je werkgever wel dat je coach bent van een voetbalteam, vrijwilliger in het bejaardentehuis of in een band speelt? Je werkgever bepaalt jouw waarde voor het bedrijf aan de hand van alles wat je doet en kan, ook buiten het werk. En wie weet levert het je een nieuwe kans op.

5. Leer elk jaar iets nieuws

Probeer elk jaar tenminste één nieuwe vaardigheid, groot of klein, aan te leren. Dat is niet alleen leuk, het houdt je ook scherp. Bovendien blijf je interessant voor je huidige én je toekomstige werkgever.

6. Praat met je leidinggevende over de toekomst van de organisatie

Voor jou is het belangrijk om te weten wat de plannen van de organisatie zijn. Misschien zijn er nieuwe ideeën waar jij een rol in kunt spelen. Dan kun jij je nu al onmisbaar maken. Praat eens met je leidinggevende hierover, dan kom je niet voor verrassingen te staan.

(bron: Ministerie SZW: 18 tips om te werken aan je eigen duurzaamheid)