Helpful Tips

Ontdek je mogelijkheden

Veel werknemers houden graag zelf de regie op hun loopbaan. Dan is het belangrijk om te weten wat je krachten en drijfveren zijn. Als je dat weet kan je beter bepalen welke kant je op wilt, en welke keuzes je kan maken die jou vooruit kunnen helpen. Wat vind je eigenlijk echt leuk om te doen, wat geeft je energie? Wat weet je over jouw krachten en drijfveren?

Enkele tips

1. Bedenk waar jij in uitblinkt

Als je werk doet wat je goed kan, gaat dit je vaak gemakkelijker af. En het is vaak nog leuk om te doen ook. Waar blink jij in uit? Probeer breder te kijken dan je werk. Wat doe je graag thuis, wat zijn je hobby’s? Zijn er misschien kansen om hiermee ook op je werk van waarde te zijn?

2. Stel elk jaar opnieuw je CV op

Als je niet oppast, vergeet je door de drukte van het dagelijks werk wat je allemaal al hebt gedaan en geleerd. Breng dat minimaal één keer per jaar voor jezelf in kaart zodat je jouw werkgever goed duidelijk kan maken wat je kunt en waar jouw groeimogelijkheden in het bedrijf liggen.

3. Geef je werkgever tips om het werk leuker te maken

De dingen waar je niet blij van wordt, liggen echt niet altijd vast. Aan klagen heeft je werkgever niets, maar aan concrete voorstellen van jou en je collega’s om het werk en de sfeer op de werkvloer te verbeteren des te meer. Want mensen die fluitend naar hun werk gaan, zijn betere werknemers.

4. Schrijf je eigen afscheidsspeech

Denk eens vooruit naar je laatste werkdag en schrijf je afscheidsspeech waarin je terugblikt op je werkzame leven. Wat zou daar in staan? Zo krijg je goed in beeld wat je tot nu toe gedaan hebt, maar vooral ook wat je nog wilt doen voordat dat moment daar is.

5. Maak een top vijf van je leukste werkmomenten

Als je jouw hele carrière tot nu toe overziet, wat waren dan de mooiste en meest inspirerende momenten? Zet dan eens voor jezelf op papier. En als je daarnaar kijkt, wat kun je doen om dat gevoel vaker te krijgen.

6. Zorg ervoor dat je fluitend naar je werk gaat

Stel jezelf de vraag, ga ik fluitend naar mijn werk? Als het antwoord nee is, ligt dat dan aan je werkgever, of zijn het dingen waar je zelf iets aan kunt veranderen? In het laatste geval kun je misschien vandaag al beginnen!

Bron: Ministerie SZW: 18 tips om te werken aan je eigen duurzaamheid