Vitaal Leven

Tips voor een vitaal leven

Tips voor een vitaal leven, zorgen dat je prettiger in je vel gaat zitten. Doordat die tips je de energie geven die zo belangrijk is om vitaliteit te ervaren. Die energie zorgt dat je fysiek, mentaal en emotioneel meer in evenwicht bent. Daarnaast geeft vitaal leven je bovendien de kracht om te doen wat je belangrijk vindt. Wil je ook vitaal leven en meer pit hebben? In dit artikel tips voor een vitaal leven.

1. Niets moet en geniet van het moment

Vind je ook van jezelf dat je dit moet doen en dat? Maar realiseer je wel dat moeten een enorme druk op je legt? Enorm veel energie vreet en zelfs voor de nodige stress kan zorgen? Probeer eens wat losser in het leven te staan en leer jezelf aan dat niets moet. Geniet gewoon even van het moment. In het hier en nu zijn. Dit is een van de meest waardevolle tips voor een vitaal leven. Leer je jezelf dat aan? Zeker weten dat je je lekkerder en energieker gaat voelen.

2. Relax zoals je wilt

Natuurlijk zijn er allerlei manieren om te ontspannen, rust te krijgen en nieuwe kracht te vinden. Zo kun je een powernap nemen, ademhalingsoefeningen doen, een wandeling maken, je favoriete lachfilm opzetten, naar muziek luisteren, een taart bakken enzovoort. Hoe je ontspant en je oplaadt, is niet belangrijk. Het belangrijkste is dat je doet wat je vitaliteit verhoogt en nieuwe energie geeft.

3. Weet wat je eet

In het rijtje tips voor een vitaal leven hoort zeker ook voeding thuis. Met de juiste voedingsmiddelen geef je je lichaam immers de brandstof die het nodig heeft om dingen te doen. Hierdoor heb je energie om te werken, te sporten, te spelen met je kinderen, gesprekken te voeren, contact te maken, maar bijvoorbeeld ook om tegenslagen opvangen.

Eet je onvoldoende, ongezond en niet gevarieerd dan ervaar je gebrek aan energie, kun je je moe en lusteloos voelen. Bijvoorbeeld te veel koffie kan zorgen dat je je opgejaagd voelt en slecht slaapt. Te veel suikers en koolhydraatrijke etenswaren putten je uit en maken je eveneens moe. Kies voor volop variatie. Eet onder andere verse groenten en fruit, vis, mager vlees plus volkorenproducten. Drink ruim 1,5 tot 2 liter water per dag en drink alcohol met mate.

4. Ban de energievreters uit je leven

Er zijn dingen in het leven die je energie geven en zaken die ontzettend veel energie vreten. Weet jij welke dat zijn? Neem even een momentje voor jezelf en zoek uit wat de energievreters zijn. Dat kunnen mensen zijn, maar ook activiteiten waar je aan deelneemt, taken die je op je hebt genomen, je werk et cetera. Heb je die energievreters gevonden? Probeer ze aan te pakken. Bijvoorbeeld door ermee te stoppen, te delegeren of andere oplossingen te bedenken.

Ga tevens op zoek naar wat je energie oplevert. Een vriend(in) die je uit het oog bent verloren, een hobby die je ooit plezier gaf, muziek waar je graag naar luisterde, een carrièreswitch enzovoort. Energievreters uit je leven bannen en energiegevers vinden zijn tips voor een vitaal leven.

5. Span je dagelijks fysiek in

Lichamelijke inspanning werkt prima om je vitaler te voelen. Ga sporten, je huis schoonmaken, maak dagelijks een flinke ochtend-, middag- of avondwandeling, was je auto, tuinier en dergelijke. Die fysieke inspanning geeft je een goed gevoel. Niet alleen omdat je even je aandacht op andere zaken richt en zo je hersenen rust gunt. Maar ook, omdat je lichaam endorfines aanmaakt. Deze gelukshormonen bestrijden stresshormonen en zorgen er zo voor dat je stukken beter in je vel gaat zitten; je voelt je fijner, fitter en energieker.

Dus, kom in beweging. Hoe is niet zo belangrijk. Als je je dagelijks maar minimaal 30 minuten matig tot intensief fysiek inspant.