Tips En Tricks

Twaalf tips om je vitaliteit te vergroten

1. Waardeer jezelf (ik ben goed zoals ik ben)

Tevreden zijn met jezelf is de belangrijkste voorwaarde voor geluk. Wie tegen zijn spiegelbeeld kan zeggen: ‘ik mag er zijn’ en niet afhankelijk is van de goedkeuring van anderen, is een aardig eind op weg om gelukkig te worden.

2. Ken jezelf (wat wil ik, waar ben ik goed in?)

Zet de film van je eigen leven aan. Waar kijk je naar? Hoe is de relatie met je partner, je kinderen, je werk? Welk segment is niet zoals je dat zou willen? Herschrijf het scenario zo, dat het wel goed voelt. (Her)schrijf je script van je eigen leven.

3. Wat is belangrijk voor mij? (geef jezelf wat je nodig hebt)

Om erachter te komen of je meer waarde aan het innerlijk of het uiterlijk hecht, kun je jezelf enkele simpele vragen stellen. Raak je in paniek als je een mooie ring kwijtraakt? Ga je het huis niet uit als je haar niet goed zit? Als je je verbindt met je innerlijke kracht, is uiterlijk niet van belang voor je levensgeluk. Ook heeft gedrag van anderen dan geen invloed op hoe je je voelt.

4. Maak keuzes en stel grenzen

Het klinkt misschien simpel, maar prioriteiten stellen is een kwestie van oefenen. Alleen door het werkelijk te doen, merk je wat het oplevert. Zie ook onder ogen wat de gevolgen zijn als je dit niet doet. Vooral veel dertigers blijken helemaal niet zo assertief te zijn als het over hun tijdsbewaking gaat. Uit angst voor minder waardering durven zij vaak geen ‘nee’ te zeggen tegen onredelijke verzoeken van hun leidinggevende. Die vervelende situaties kunnen leiden tot slaapgebrek, concentratieverlies en andere klachten. Dit kan soms wel twee of drie jaar doorsudderen voor de bom barst.

5. Geluk is ook een keuze

Durf voor jezelf te kiezen. Dat levert een hoop geluk en vooral meer plezier op. Nu zijn keuzes maken en prioriteiten stellen niet voor iedereen even gemakkelijk. Zeker in een gezin met kleine kinderen lijkt het soms alsof er onvoldoende keuze mogelijkheden zijn. Er is altijd wel wat te doen. Om wat tijd te winnen, heb je de neiging om eerst ‘de leuke dingen’ weg te strepen. Besef dan dat je dingen wegstreept waar je misschien energie van krijgt. Wees dus vooral alert dat je dingen blijft doen waar je plezier, ‘geluk’, bij ervaart. Het is een kwestie van keuzes maken, stevig in je schoenen staan en assertief optreden.

6. Ga op zoek naar energiegevers, herken de energieverslinders

Maak de balans op tussen energieverslinders en activiteiten die juist energie opleveren. Zo vergt een bezoek aan de sportschool misschien twee uur. Kostbare tijd, maar door de energie die het oplevert, is er geen sprake van ‘verloren tijd’. Na het sporten ben je fitter. Bewegen vergroot je mentale weerbaarheid. Voor de werksituatie geldt precies hetzelfde. Als je een baan hebt waar je alleen maar doodmoe van wordt, is het tijd om na te gaan of dit werk wel echt bij je past. Je werk zou je juist energie en voldoening moeten opleveren.

7. Positief denken en doen

Is het glas halfleeg of halfvol? Zie je het zitten of zie je overal tegenop? Wat je aandacht geeft, groeit. We bedoelen hiermee niet dat je alle narigheid maar weg moet wuiven en negeren. Erken de ernst van sommige gebeurtenissen en onderneem actie. Kies voor een positieve benadering en doe wat mogelijk is om problemen op te lossen.

8. Geniet van het moment

Bij veel mensen heerst het idee dat ze van alles moeten. Aangezien er geen betere manier is om gestrest door het leven te gaan dan van alles te ‘moeten’, is het zaak om zo veel mogelijk om te draaien naar ‘mogen’. Misschien moet je werken om geld te verdienen, maar je kunt ook op zoek naar een andere baan als de huidige baan niet bij je past. Iedereen heeft zijn eigen smaak en stijl. Geniet van de momenten waarop je geniet en krijg geen schuldgevoel door het stemmetje in je hoofd dat vindt dat je nog van alles ‘moet’.

9. Let op je voeding

Zorg dat je de juiste en voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt en voorzie je lichaam van de energie die het nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Zo leidt bijvoorbeeld laat eten bij veel mensen tot slecht slapen en kan veel koffie een gejaagd gevoel geven.

10. Wees creatief met lichaamsbeweging

Meer lichaamsbeweging betekent niet per definitie vaker naar de sportschool. Als je een beetje creatief bent, zijn er tal van mogelijkheden: parkeer de auto een stukje verder weg, stap een halte eerder uit, maak een wandelingetje in de lunchpauze. Ook klusjes die je misschien hebt uitbesteed, zoals tuinieren of ramen lappen, leveren extra inspanning op, net als zelf de auto wassen.

11. Rust, ontspan je op je eigen manier

Rust staat niet vanzelfsprekend gelijk aan slapen of een dutje doen om fysiek te herstellen. Met simpele ademhalingsoefeningen of door even iets anders te doen, is rust in je hoofd ook te bereiken. Ontspanning doet wonderen voor het lichaam. Lachen is een mini-workout voor alle organen en een dutje doen, werkt meteen. Je goed voelen en je ontspannen, kan zelfs kunstmatig worden opgewekt: (glim)lachen ondanks het feit dat je helemaal niet zo lekker in je vel zit, helpt het genotscentrum in de hersenen te prikkelen en wekt vanzelf ontspanning op.

12. Vier je successen

Ga niet gelijk weer door met de volgende klus die op je ligt te wachten, maar sta even stil bij wat je hebt bereikt en geniet daarvan, juist ook van de kleine dingen. Het vieren van (aandacht geven aan) grote en kleine prestaties en prettige gebeurtenissen, kunnen een enorme boost geven aan je gevoel van vitaliteit en geluk, en geven je energie. Maak er een gewoonte van om ’s avonds in je hoofd of op papier een lijstje te maken van de prettige dingen die die dag gebeurd zijn.