Tips Inspirerende Loopbaan

Vaardigheden ontwikkelen?

Een diploma alleen is al lang niet meer genoeg op de moderne arbeidsmarkt. Om een mooie baan of functie te bemachtigen is het ook van belang om over een bepaalde set vaardigheden te beschikken. Die vaardigheden doe je meestal niet op tijdens de opleiding, maar ontwikkel je in de dagelijkse werkpraktijk.

Waarom vaardigheden blijven ontwikkelen?

Jezelf blijven ontwikkelen en actief nieuwe vaardigheden leren is niet alleen een natuurlijke menselijke behoefte, maar ook vanuit praktisch oogpunt een slim en verstandig voornemen. Er zijn dan ook verschillende redenen om vaardigheden continu te blijven ontwikkelen en aan te scherpen.

We zetten de belangrijkste voor je op een rij.

  1. Vakgebieden, beroepen en technologie veranderen razendsnel in onze moderne informatiemaatschappij. Stilstand is dus achteruitgang. Blijven leren vergroot je kansen op de arbeidsmarkt en zorgt ervoor dat jouw kwalificaties en vaardigheden meegroeien met de veranderende eisen die worden gesteld.
  2. Je hersenen zijn te vergelijken met spieren; veelvuldige training houdt je brein in een goede conditie en zorgt ervoor dat je (nieuwe) vaardigheden beter en sneller ontwikkelt. Door jezelf voortdurend nieuwe vaardigheden en kennis eigen te maken, neemt je hersenkracht toe.
  3. Het ontwikkelen van een breed spectrum aan vaardigheden maakt je flexibeler. Het resultaat: je kunt sneller schakelen en beter inspelen op onverwachte situaties, een kwaliteit die zeker in onze technologisch complexe maatschappij erg handig is.
  4. Het blijven ontwikkelen van vaardigheden vergroot je kans op succes. De beroemde natuurkundige Albert Einstein (1879-1955) vond zichzelf bijvoorbeeld geen natuurlijk genie. Hij stelde dat zijn ontdekkingen en wetenschappelijke doorbraken vooral te danken waren aan leergierigheid: “Ik heb geen speciaal talent. Ik ben gewoon nieuwsgierig.”